Wat is couture?

Vrij vertaald betekent haute couture, hoogstaande kleermakerij.

Wat is Couture?

Couture is hét hoogtepunt van de mode. Vervaardigd van kostbare materialen en meesterlijk vakmanschap, zijn couturestukken eerder kunstwerken te noemen dan kledij.

Vrij vertaald betekent haute couture, hoogstaande kleermakerij. De ambacht onderscheidt zich door minutieus met de hand vervaardigde kledingstukken, gemaakt door de meest kundige naaisters (coupeuses). Het materiaal dat voor de vervaardiging van couturestukken gebruikt wordt, is van hoogstaande kwaliteit.

Exclusiviteit ligt niet alleen in het materiaal of in de vervaardiging, maar ook in de originaliteit van het ontwerp: ieder couturestuk is uniek in zijn soort. De kleding wordt met precisie naar het lichaam van de persoon die het draagt gemaakt, zodat het optimaal aansluit. Couture ontstaat dan ook uit vele uren van ontwerpen tekenen en naaiwerk met aandacht voor ieder detail.

De glorietijd van Haute Couture

Haute Couture werd in 1858 gelanceerd in Parijs door de Engelse kleermaker Charles Frederick Worth (1825 – 1895). Parijs bleef de onbetwiste leider op het modegebied tot de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de wederopstanding van de mode- en textielindustrie keerde de welvaart langzaam terug in de verwoeste Europese steden en kregen mensen weer behoefte naar mooie, onderscheidende kleding.

De volumineuze creaties waarin we modellen tegenwoordig op de catwalk zien, scheppen voor sommigen het beeld dat couture niet voor verkoop bedoeld is. Couturestukken zijn doorgaans echter helemaal niet overdreven of ongepast om te dragen naar de meeste gelegenheden. Bedenk dat couture zich vooral kenmerkt door de zorg en het vakmanschap waarmee het gemaakt wordt. Het is een cadeautje, dat juist hoort bij een speciale gelegenheid.

(Vrouw) op maat

Voor een maatpak of kledingstuk gingen de vrouwen volgens oud gebruik naar de couturier en de mannen naar de kleermaker (tailor). Deze twee tradities waren totaal verschillend. De stoffen en vervaardiging waren niet met elkaar te vergelijken. In de late achttiende eeuw veranderde dit. Vrouwen hadden een goed zittend pak nodig, wanneer zij bijvoorbeeld gingen paardrijden.

De emancipatie ontwikkelde zich naarmate de jaren vorderde en de vrouwen kozen steeds vaker voor een mannelijke stijl. De dames gingen ook naar een kleermaker voor een jasje of broekpak. Dit zorgde ervoor dat de scheidingslijn tussen Couture en Tailor Made langzaam vervaagde.

Op maat gemaakt

De term ‘op maat’ (bespoke) gemaakt, is ontstaan toen vrouwen hun kledingstukken bij de kleermaker lieten maken. Wanneer een klant een stof koos in de winkel, markeerde de klerenmaker het doek als ‘besproken voor’. De stof werd door de kundige handen van de kleermaker verwerkt tot een uniek geïndividualiseerd kledingstuk.

De term bespoke is strikt voorbehouden voor gevallen waarin een couturier uw unieke patroon opstelt en rekening houdt met de specifieke kenmerken van uw lichaam en uw persoonlijke smaak.

Onderscheid prijs & kwaliteit

De kosten voor op maat gemaakte kleding liggen voor vrouwen hoger dan voor mannen. Vrouwen protesteren vaak dat het oneerlijk is, maar eigenlijk mogen vrouwen zich hierdoor juist extra speciaal voelen. Het vrouwelijke figuur is namelijk veel moeilijker uit te tekenen.

De complexe vormen van het vrouwelijke figuur nemen dan ook veel meer tijd, moeite en vaardigheden in beslag om te verwerken tot een perfect zittend kledingstuk. Voor de extra stappen gedurende het proces en ‘manuren’, worden dan ook extra kosten gerekend.

De precisie die nodig is voor het uittekenen van uw unieke patroon, is meteen een groot voordeel van bespoke Tailor Made. Er bestaat geen ‘gemiddeld’ lichaam. Er is een grote variatie in vormen van lichamen en ook hier geldt weer: bij vrouwen meer dan bij mannen.

Het passen van confectiekleding veroorzaakt bij veel vrouwen een complex. De machinaal gemaakte kleding gaat uit van een gemiddelde maat, die de gemiddelde vrouw niet kent. En om het nog ingewikkelder te maken, iedereen heeft een bepaalde houding.

Een bekwame kleermaker kan met een paar simpele aanpassingen die schouder iets rechter, puntiger of juist ronder maken. Door te kiezen voor op maat gemaakte kleding, ziet een kledingstuk er nooit te krap, te groot of te kort uit.

Perfecte pasvorm

Door de jaren heen is de bekendheid met  bespoke Tailor Made afgenomen. Reclame maakte van Pret-à-porter (confectie) de norm. Het label is belangrijker geworden dan de kwaliteit van de pasvorm en het kledingstuk.

Zeker, confectiekleding kan worden gewijzigd na aankoop ervan, maar heeft ernstige beperkingen wanneer het gaat om aanpassingen in de pasvorm.

Er gaat niets boven het dragen van een kledingstuk dat speciaal voor u gemaakt is, uw plussen benadrukt en u laat stralen.