Tegen elke opportunity ja zeggen

Inge Knapen

Deputy General Manager en Operations Director

Inge Knapen is Deputy General Manager en Operations Director bij Close the Gap. Deze non-profit organisatie overbrugt de digitale kloof tussen het Westen en Afrikaanse landen door middel van het inzamelen van afgeschreven computers, servers, laptops, printers, tablets en telefoons, die voor hergebruik klaar te maken, om ze vervolgens aan educatieve, medische en sociale projecten in Afrikaanse landen beschikbaar te stellen.

“Wist je dat we in Nederland alleen al 38 kg elektronisch afval per persoon per jaar produceren waarvan bijvoorbeeld in 2012 (cijfers van We-Cycle) voor een waarde van Euro 25 miljoen aan goud is verdwenen in de grijze zak? Er is dus ook in Nederland nog werk aan de winkel!” …

25 miljoen Euro aan goud weggegooid

‘‘Close the Gap is een social enterprise, vanuit een non-profit basis ontvangen wij dus steun van organisaties en bedrijven uit voornamelijk België en Nederland (maar ook steeds meer internationale organisaties) die wij aanwenden om onze missie uit te voeren in zo’n twaalf Afrikaanse landen.
Om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie en als een “license to operate” voor Close the Gap, is WorldLoop opgericht. Alle electronica wordt op een gegeven moment electronisch afval en dat dient op een juiste manier te worden gerecycled. In Europa hebben we hiervoor complete infrastructuur opgezet die gesubsidieerd wordt vanuit de verwijderingsbijdrage die elke consument betaald bij de aankoop van electronica. Helaas bestaat zo’n systeem niet in Afrika.
Tevens is er niet altijd wetgeving aanwezig om goede recycling te faciliteren op het Afrikaanse continent. WorldLoop steunt met kennis, kunde en funding vanuit Europese bedrijven de oprichting van lokale collectie en recycling centra.
Wist je dat we in Nederland alleen al 38 kg elektronisch afval per persoon, per jaar produceren waarvan bijvoorbeeld in 2012 (cijfers van We-Cycle) voor een waarde van Euro 25 miljoen aan goud is verdwenen in de grijze zak? Er is dus ook in Nederland nog werk aan de winkel!
WorldLoop is ook opgericht voor bewustwording van dumping van electronisch afval in Afrikaanse landen. Daar zitten soms hele jonge kinderen op een afvalberg plastic omhulsels af te branden van koperdraadjes, om deze te kunnen verkopen voor een klein bedrag. Met name de niet-waardevolle fracties worden vaak in de open lucht verbrand (zoals allerlei soorten plastics); je kunt je voorstellen wat voor milieu- en gezondheidsgevaren dit met zich meebrengt. Voor deze niet waardevolle fracties probeert WorldLoop ook aandacht te vragen door op zoek te gaan naar nieuwe applicaties.
Per jaar worden er nu zo’n 2 miljard mobiele telefoons verkocht. Tsja wie heeft er niet eentje in z’n bureau liggen die eigenlijk nog naar een collectiepunt moet worden gebracht. Je kunt je niet voorstellen hoeveel goud, zilver en koper daarin verwerkt is. Doodzonde natuurlijk als we dat niet hergebruiken i.p.v. elke keer weer nieuwe grondstoffen te delven uit mijnen. Een circulaire economie wordt ook ondersteund door urban mining. Een bedrijf als Umicore haalt 200-300 gram goud uit 1 ton mobiele telefoons. “Afval bestaat immers niet!” het gaat altijd ergens naar toe. We mogen dit afval niet het probleem laten worden van een ander.