What is couture?

The pinnacle of fashion.

What is Couture?

Couture is the pinnacle of fashion. Manufactured from precious materials and masterly craftsmanship, couture pieces should rather be called pieces of art than clothing.

Freely translated, haute couture means high-quality tailoring. The craft distinguishes itself by meticulously hand-made garments, made by the most highly skilled tailors). The material used for the manufacture of couture pieces is of the highest quality.

Exclusiveness is not only in the material or the manufacture, but also in the originality of the design. Each couture piece is unique in its kind. The garments are meticulously tailored to the body of the person who will wear them, ensuring optimal fit. Not surprisingly, Couture is created after many hours of designing, drawing and sewing, with attention given to each detail. Read more.

De glorietijd van Haute Couture

Haute Couture werd in 1858 gelanceerd in Parijs door de Engelse kleermaker Charles Frederick Worth (1825 – 1895). Parijs bleef de onbetwiste leider op het modegebied tot de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de wederopstanding van de mode- en textielindustrie keerde de welvaart langzaam terug in de verwoeste Europese steden en kregen mensen weer behoefte naar mooie, onderscheidende kleding.

De volumineuze creaties waarin we modellen tegenwoordig op de catwalk zien, scheppen voor sommigen het beeld dat couture niet voor verkoop bedoeld is. Couturestukken zijn doorgaans echter helemaal niet overdreven of ongepast om te dragen naar de meeste gelegenheden. Bedenk dat couture zich vooral kenmerkt door de zorg en het vakmanschap waarmee het gemaakt wordt. Het is een cadeautje, dat juist hoort bij een speciale gelegenheid.

(Wo)Man tailored

Voor een maatpak of kledingstuk gingen de vrouwen volgens oud gebruik naar de couturier en de mannen naar de kleermaker (tailor). Deze twee tradities waren totaal verschillend. De stoffen en vervaardiging waren niet met elkaar te vergelijken. In de late achttiende eeuw veranderde dit. Vrouwen hadden een goed zittend pak nodig, wanneer zij bijvoorbeeld gingen paardrijden.

De emancipatie ontwikkelde zich naarmate de jaren vorderde en de vrouwen kozen steeds vaker voor een mannelijke stijl. De dames gingen ook naar een kleermaker voor een jasje of broekpak. Dit zorgde ervoor dat de scheidingslijn tussen Couture en Tailor Made langzaam vervaagde.

Bespoke Tailor Made

De term ‘op maat’ (bespoke) gemaakt, is ontstaan toen vrouwen hun kledingstukken bij de kleermaker lieten maken. Wanneer een klant een stof koos in de winkel, markeerde de klerenmaker het doek als ‘besproken voor’. De stof werd door de kundige handen van de kleermaker verwerkt tot een uniek geïndividualiseerd kledingstuk.

De term bespoke is strikt voorbehouden voor gevallen waarin een couturier uw unieke patroon opstelt en rekening houdt met de specifieke kenmerken van uw lichaam en uw persoonlijke smaak.

Onderscheid in prijs & kwaliteit

De kosten voor op maat gemaakte kleding liggen voor vrouwen hoger dan voor mannen. Vrouwen protesteren vaak dat het oneerlijk is, maar eigenlijk mogen vrouwen zich hierdoor juist extra speciaal voelen. Het vrouwelijke figuur is namelijk veel moeilijker uit te tekenen.

De complexe vormen van het vrouwelijke figuur nemen dan ook veel meer tijd, moeite en vaardigheden in beslag om te verwerken tot een perfect zittend kledingstuk. Voor de extra stappen gedurende het proces en ‘manuren’, worden dan ook extra kosten gerekend.

De precisie die nodig is voor het uittekenen van uw unieke patroon, is meteen een groot voordeel van bespoke Tailor Made. Er bestaat geen ‘gemiddeld’ lichaam. Er is een grote variatie in vormen van lichamen en ook hier geldt weer: bij vrouwen meer dan bij mannen.

Het passen van confectiekleding veroorzaakt bij veel vrouwen een complex. De machinaal gemaakte kleding gaat uit van een gemiddelde maat, die de gemiddelde vrouw niet kent. En om het nog ingewikkelder te maken, iedereen heeft een bepaalde houding.

Een bekwame kleermaker kan met een paar simpele aanpassingen die schouder iets rechter, puntiger of juist ronder maken. Door te kiezen voor op maat gemaakte kleding, ziet een kledingstuk er nooit te krap, te groot of te kort uit.

Perfecte pasvorm

Door de jaren heen is de bekendheid met  bespoke Tailor Made afgenomen. Reclame maakte van Pret-à-porter (confectie) de norm. Het label is belangrijker geworden dan de kwaliteit van de pasvorm en het kledingstuk.

Zeker, confectiekleding kan worden gewijzigd na aankoop ervan, maar heeft ernstige beperkingen wanneer het gaat om aanpassingen in de pasvorm.

Er gaat niets boven het dragen van een kledingstuk dat speciaal voor u gemaakt is, uw plussen benadrukt en u laat stralen.